Els rumors. Com abordar-los?

Els rumors. Com abordar-los?

Versión en castellano

rumorEl rumor és un fenomen social difícil d’analitzar. La majoria de persones no té cap mala intenció a l’hora de parlar dels demés, i és possible que molts d’ells sorgeixin per malentesos que fan que la informació vagi “mutant” a mesura que es va transmetent. Hi ha experts que argumenten que els rumors circulen perquè compleixen la funció de descarregar les nostres pròpies tensions emocionals en la vida dels altres. Sigui com sigui, tots som responsables d’estendre’ls quan els compartim amb altres persones.

Tenint en compte que les conseqüències poden ser molt negatives per a les persones implicades, què podem fer quan ens arriba un rumor sobre alguna persona? Circula una història sobre el filòsof Sòcrates sobre aquest fenomen que ens pot fer reflexionar, i que diu així:

–   Sòcrates, saps què acabo de sentir sobre un amic teu?

–   Espera un moment – va replicar Sòcrates –. Abans de continuar m’agradaria que passessis un petit test sobre el que aniràs a dir. L’anomeno el triple filtre.

–   El triple filtre?

–   Exacte. Abans que em parlis sobre el meu amic, pot ser una bona idea filtrar el que em vols dir. El primer filtre és el de la veritat. Estàs completament segur que el que m’aniràs a dir és veritat?

–   No – va dir l’home –, realment només és una cosa que he sentit…

–   D’acord – va dir Sòcrates – Llavors no saps si és cert o no. Ara el segon filtre, el de la bondat. És bo el que em vols dir sobre el meu amic?

–   No, més aviat el contrari.

–   O sigui que el que em vols dir és dolent i no saps si és cert. Bé, encara queda el filtre de la utilitat. Els que em vols explicar del meu amic és útil per a mi?

–   No, la veritat és que no.

–   Bé – va concloure Sòcrates –. Si això que em vols dir no saps si és cert, ni és bo, ni em servirà per a res…, per què voldria saber-ho?

One thought on “Els rumors. Com abordar-los?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.