Quina és l’emoció que més ens ajuda a evolucionar?

Quina és l’emoció que més ens ajuda a evolucionar?

emocions bàsiquesFa uns anys vaig assistir a un taller sobre teràpia psicològica. El professor, dels que a mi m’agraden, poc acadèmic i amb les seves pròpies teories basades en l’experiència, ens va fer la pregunta que us trasllado ara a vosaltres: Quina és l’emoció que més ajuda a promoure el canvi? Sense entrar en el debat de quantes emocions bàsiques existeixen, diguem que les opcions són: alegria, tristesa, por, ira, sorpresa i disgust.

Pren-te el teu temps i pensa-ho. Per quina d’aquestes emocions et decantes i per quin motiu?

Crec que gairebé cap dels alumnes vam encertar amb la resposta més interessant. És cert que totes aquestes emocions poden fer-nos reflexionar en segons quin determinat moment. Totes tenen la capacitat de mobilitzar-nos i promocionar un canvi en el curs dels nostres pensaments i accions, però n’hi ha una amb un especial potencial.

La resposta del professor em va sorprendre. Em va fer reflexionar. I és que és precisament la SORPRESA l’emoció de la qual ens parlava. Per quin motiu? Anem a veure-ho.

La sorpresa és l’emoció que experimentem en qüestionar-se les nostres creences i valors (la nostra estructura cognitiva). Quan quelcom ens sorprèn és perquè escapa a la forma en la qual interpretem les coses. Es tracta d’una construcció de la realitat diferent a la que tenim fins al moment. En sorprendre’ns experimentem una dissonància cognitiva. És a dir rebem una informació que entra en conflicte amb les idees preconcebudes que teníem sobre alguna cosa. És aquí on es troba el gran potencial de la sorpresa: el de desafiar la nostra estructura cognitiva. Ens dóna la possibilitat d’obrir la nostra ment i d’evolucionar cap a formes de pensar diferents i més flexibles.

4BD

Que alguna cosa ens sorprengui o no també dependrà de la nostra predisposició a tenir en compte altres visions de les coses. De la nostra obertura a altres experiències o aprenentatges. Les persones que no siguin obertes mentalment no es sorprendran en rebre idees que no encaixin amb el seu marc mental. Sentiran disgust i rebutjaran aquestes visions. No canviaran o evolucionaran.

cultura

Així doncs, vols obrir-te al canvi? Vols evolucionar? Llavors envolta’t de persones que et sorprenguin. Que tinguin una altra visió de les coses. Que siguin diferents. Que tinguin el seu propi punt de vista. En definitiva, que et facin REFLEXIONAR.

“Espero que veas cosas que te sorprendan. Espero que sientas cosas que nunca hayas sentido. Espero que conozcas a personas con otro punto de vista”. – El curioso caso de Benjamin Button.

Vols parlar amb mi sobre algun tema? Consulta les meves dades de contacte o els meus serveis de psicologia online.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.