Consells per acompanyar en el dol

Consells per acompanyar en el dol

Malauradament, la tragèdia del vol Barcelona-Düsseldorf ha colpejat amb força a les ciutats de Banyoles i Olot, així com a la resta de la província i del país. Molts de nosaltres coneixíem alguna de les víctimes, i potser tenim relació amb familiars i amics seus.

Després del xoc i de la incredulitat inicials, les persones que tenien més proximitat amb les víctimes desencadenen un període marcat per la tristesa i la desesperança. És en aquest moment on nosaltres tenim certa influència a l’hora de facilitar el seu procés de dol, en funció de la relació que hi tinguem. El nostre principal objectiu és el d’empatitzar amb la persona que viu el dol, per tal que aquesta pugui expressar el seu dolor amb naturalitat.

Aquests són alguns consells que ens poden ser útils:

  • És millor no dir tòpics com ara “la vida és injusta” o “ara has de ser fort/a”, ja que poden semblar poc autèntics i ens poden allunyar emocionalment d’aquesta persona. A vegades una abraçada o dir simplement “ho sento” pot ser de més ajuda.
  • No cal forçar la conversa. El silenci també comunica i és millor que parlar sense sentit.
  • No intentis forçar el procés de dol que viu aquesta persona ni la jutgis amb expressions del tipus “has de sortir més” o “va, alegra’t”. El dol és un procés natural inevitable que ha de viure cadascú al seu ritme.
  • Estigues en contacte i disponible per aquesta persona durant les setmanes posteriors a la pèrdua. Mostra interès per com es sent, però amb la següent precaució.
  • El dol es resol quan s’accepta la pèrdua i es recorda l’esdeveniment amb serenitat. Si sempre preguntem a aquesta persona sobre el mateix, quan ens vegi ens associarà amb el fet traumàtic i això li provocarà dolor i dificultarà el seu progrés. Després de les primeres setmanes o mesos hem de mostrar amb la nostra actitud que la vida continua.

El meu condol a les famílies i els amics de les víctimes de l’accident de l’avió Barcelona-Düsseldorf.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.