Què ens passa quan perdem un ésser estimat? Les fases del dol

Què ens passa quan perdem un ésser estimat? Les fases del dol

Versión en castellano

fases del dolTenint en compte que aquesta pèrdua pot ser tant per mort com pel fi d’una relació sentimental, en aquest moment s’inicia un procés de dol que es sol caracteritzar per les següents fases, que poden aparèixer o no en funció de cada cas i de cada persona:

Xoc inicial: la notícia ens porta cap a una situació de bloqueig i incredulitat davant la pèrdua. A vegades la situació és tan difícil d’acceptar que fins i tot els primers dies no ens l’acabem de creure, cosa que mitiga el dolor intens que ens provoca.

Fase de ira: en aquesta fase es solen donar conductes impulsives generades des del patiment. La ira és una emoció que té la finalitat d’orientar tota l’energia que es disposa per a posar fi al problema que s’està vivint.

Fase de negociació: és una fase molt evident quan es perd una parella, ja que encara podem pensar que la situació és reversible. En aquesta etapa es pot buscar alguna possible manera de fer que la relació torni a funcionar per mitjà de negociacions, xantatges o inclús “màgia” (acudir al tarot per exemple).

Fase de desesperança: després que totes les accions dutes a terme hagin resultat inútils per a recuperar el benestar, s’entra en un estat de tristesa i retraïment marcat per creences i pensaments negatius, que sovint pot necessitar d’ajuda professional per tal de superar.

Fase d’acceptació: per primera vegada apareixen situacions en les quals sentim alegria. Som capaços de fer “les paus amb la pèrdua”. Aquesta acceptació de la pèrdua no sempre significa harmonia, sinó que té més a veure amb “deixar anar l’antiga relació” i sortir endavant lentament.

Fase de dol latent: més que una fase es tractaria del component que s’afegeix a la nostra personalitat després de l’aprenentatge resultant del dol, i que ens acompanya durant tota la vida. El que caracteritza aquesta etapa és el fet de poder mirar el passat des de la serenitat, cosa que indica que la pèrdua està superada.

Vols parlar amb mi sobre algun tema? Consulta les meves dades de contacte o els meus serveis de psicologia online.

2 thoughts on “Què ens passa quan perdem un ésser estimat? Les fases del dol

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.