Quins són els esdeveniments vitals que ens causen més estrès?

Quins són els esdeveniments vitals que ens causen més estrès?

El cert és que no hi ha molts estudis científics sobre quines són les situacions de la vida que ens causen més inestabilitat psicològica. El més famós al respecte fou el que van dur a terme els psiquiatres Holmes i Rahe l’any 1967 (l’any 2001 l’estudi fou re-testat per a verificar la seva validesa i es va concloure que la llista original continuava essent rellevant).

L’estudi consisteix en l’anàlisi de registres mèdics de més de 5.000 persones. A partir d’aquest anàlisi van elaborar una llista de 43 esdeveniments vitals als que s’atorga una puntuació en funció de quant estressants són per a la persona que els experimenta (100 és la màxima puntuació). No són només successos negatius, sinó que la puntuació està basada en el canvi i la incertesa que suposen per a l’individu.

Es tracta d’una escala que és indicativa, ja que la valoració personal de l’estrès pot veure’s modificada en funció de cada persona i cada context sociocultural. A continuació es mostren els 10 primers ítems de la llista:D’aquesta escala sorprèn que la mort de la parella i la ruptura sentimental obtinguin un valor estressant més elevat que la mort d’un familiar pròxim, com podria ser un fill. Per la nostra cultura popular i per a molts autors és aquest fet (la mort d’un fill) el que genera més impacte emocional en les persones. Probablement sigui així en els països de cultura mediterrània i cultura llatina, tot i que no existeix cap estudi que ho corrobori.

Per l’escriptor i terapeuta Jorge Bucay això té una possible explicació: “Quan un fill es mor i la parella es manté unida, hi ha dues persones a les que els passa el mateix. Hi ha algú que pot comprendre el que ens passa. En canvi, quan és la parella la que mor, a ningú li està passant el mateix i estem vertaderament sols en el nostre dolor”.

Menció especial mereixen les ruptures sentimentals, ja que cal tenir en compte que es tracta d’un esdeveniment que gairebé tothom ha passat alguna vegada a la seva vida i, a més, per diversos motius sovint costen més de superar que la mort de la parella o d’un familiar. Però això ja ho abordarem en un altre post.

Vols parlar amb mi sobre algun tema? Consulta les meves dades de contacte o els meus serveis de psicologia online.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.